2016. február 19., péntek

Zsuzsanna...

Zsuzsanna már a Halak (holdháza a madár, páva) időszakának hírnöke, közvetlen előjele a Mátyással betetőződő igazságosság megjelenésének. 

Miért?

Zsuzsanna napkor megszólalnak a madarak. A madár lélekszimbólum. Hogy lehet lélekből legigazabban szólni? Énekelve, nem? A pacsírta kiemelt szerepet kap, ha magasan repül jó idő, ha alacsonyan, hideg idő várható, ha énekel, ha nem... A pacsírta az énekéről legismertebb. Emlékeztek az énekkel kapcsolatos bejegyzésre, ahol a test energiacsokrait vettük sorra, miként képes "összhangba" kerülni az ember? Ezt az egészségbeni magasságot itt bizony el lehet érni. Erre biztatják a kisgyermeket is: 

"Hinta, hinta, palinta, Szépen szól a pacsirta. Lökd meg pajtás a hintát! Érjük el a pacsirtát!"
A pacsírta rendkívül magas hangon énekel. Ha ezen a szintre képesek vagyunk hangolódni, akkor jön a tavasz... és "jó időnk" lesz. 

Zsuzsanna és az ének általi harmónia tehát elválaszthatatlan egymástól. A "zsuzs" gyök hangalaki párja a "szusz". Mi a szusz? A légzéssel áradó energia. Keleten pontosabban megmaradt szerepe: Sushumna nadi – szusumná nádí: a gerincoszlopban lévő központi csatorna. Pont erről szólt a korábbi bejegyzésünk...

(Megjegyzem, hogy a névben rejlő Anna-ság, csakúgy mint a pár nappal korábbi Julianna esetében a nagyboldogasszonyi szerepkört rejti magában. Az "első" anyaság. Ő rendeződik, hogy gyermeke Máriai minőségben képes legyen Istenfiút szülni.)

Hogy mennyire összetartozik az ének és Zsuzsanna, mi sem bizonyítja jobban, mint a ma újra népszerű névnapi köszöntő ének, melytől szebbet sosem hallottam. Eredetileg ez Zsuzsanna napi köszöntő volt: 


1. Sok Zsuzsanna napakat vigan elérhesd
Napjaidat számlálni ne légyen terhes.
Az ég harmatja szívedet újítja,
Áldások árja házod elborítja.

2. Te néked minden öröm hótig adassék,
A mellett semmi bánot ne barátkozzék.
Légyen éltednek virágja mind kinyílt,
Szíved ne szenvedjen semmi sebes nyílt.

3. Véglen az egek várát nyilván szemlélhesd,
Ott aztán az életet jobbal cserélhesd.
Az Úr a boldog életben részt adjon,
A szentek serge körébe fogadjon, fogadjon.


Az előző napokban végig "lélektájékon" voltunk, itt is a szív körül forognak az áldások. Azonban e napon megjelenik a szellemiség is, és nem is akármilyen minőségben. Az "igazság" alulról, a legmélyebbről tör fel.

Zsuzsanna-játékot, a nagyböjtben házról házra járva adták elő a helybeli református gyerekek az 1870-es években. Ebben a darabban szerepelt Zsuzsanna, Zsuzsanna férje, a két öregember, akik fürdés közben meglesték és hamisan bevádolták, hogy egy fiatalemberrel enyeleg, valamint a „bíró”, a „hajdú” és a „község”.A dramatikus játék utolsó verse, melyben a Zsuzsannát hamisan vádoló véneket elítélik, így szól:

Ejnye gonosz, de jól tudtál most hazudni.
Az első azt mondta, hogy lentikus alatt
Látta, amely alól egy ifjú elszalatt.
Hát te tölgyfa alatt? Bezzeg hazudtatok,
De szépen sül a bün, a gonoszok, reátok!
Az urnak angyala ma ketté vág téged.
Aki másra kented istentelenséged.
{7-125.} Meghaltok mindketten, kik sok bünt tettetek,
A nép ma bizonyság lesz ma ti ellenetek!
Soknak tisztaságát már megrontottátok,
De ezt kivallani nem merték reátok.
A szép Zsuzsannát is bünre kísztettétek,
De mint hüséges párt meg nem szédítétek;
És hogy ki ne sülne reátok a vétek,
E nagy gyalázatba azért kevertétek!
A kösség feleljen, mit csináljunk vélek
Ugy-é hogy meghaljon e két gonosz lélek?
A község szól: Haljon meg, haljon meg mindkettő erővel,
Verjük agyon őket száz meg ezer kővel.
(Penavin 1988: 61)

Kemény az ítélet a Vízöntő és a Halak összemosott vízében. A Halak a halál ideje, és még jelen van Szaturnusz is. Tehát az a csodás összhang, ami itt elérhető, az bizony csak egy nagyon keskeny ösvényen át található meg, a közeg rendkívül veszélyes, mondhatni halálos. De hinni kell, remélni és szeretni,  mert az igazság a halálból is képes feltámadni. MINDIG az igazságosság győz!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése